Gyógygombás termékek - DXN

Gyógygombás termékek - DXN

Végre vargánya szezon!

2016. május 23. - Ganodermabolt

9293a5486cb1198f82e8cc49db9d2cfe.jpg

Ki ne ismerné, vagy ne kóstolta volna az ízletes vargányát (Boletus edulis), népies nevén: úrigomba

A gyakorlott gomba szedők pontosan tudják, hol kell keresni, hol lehet begyűjteni a rókagombát, az őzlábgombát, a pereszkét, a trombitát és a szegfűgombát. No meg a vargányát. Mert a vargánya azért más. Populárisabb típus, nagyon jellegzetes, intenzív és rendkívül ízletes gomba. Mint a legtöbb ehető gomba, a friss vargánya is közel 90 %-ban vízből áll.

2- 3 000  Ft/ kg  a piacokon. Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy szezonban minden héten az asztalra kerüljön. Pedig élettani hatása számolatlan, manapság a „tudorok” sokszor beszélnek az emberi szervezet elsavasodásának problémájáról és ennek veszélyeiről.

 

A vargánya  segít helyreállítani az emberi test sav-bázis-egyensúlyát. Gazdag  ásványi anyag forrás:  értékes ásványi sókat, például káliumot, foszfort, vasat, kalciumot, nyomelemeket és nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, főleg D-vitamint, B-vitaminokat, E- és K-vitamint 

Gyógyító gombák

A gomba szó hallatán a legtöbb embernek azonnal a mérges gombák jutnak az eszébe. A gombamérgezéstõl való félelem azonban nagyrészt indokolatlan, hiszen néhány alapvetõ szabály betartásával és a gombák jobb megismerésével a gombamérgezés biztosan elkerülhetõ. A nagygomba fajoknak mindössze kb. három százaléka mérgezõ és ez kevesebb, mint a mérgezõ növényfajok aránya. A gombák, ugyanúgy, mint a növények, számos biológiailag aktív anyagcsereterméket szintetizálnak, melyeknek egy része az emberi egészségre káros, más része azonban hasznos is lehet. Mint ahogyan ismerünk gyógynövényeket, ugyanúgy léteznek gyógyító gombák is.

                                                            Gombákkal a keringési betegségek ellen.

                                                                

A gombáknak több csoportja is termel gyógyhatású anyagokat. Ezek közül szélesebb körben ismertek az antibiotikum termelő mikroszkopikus penészgombák. Újabban azonban egyre több nagygombából is terápiás célra alkalmas hatóanyagok sorát mutatták ki. Egyazon gombafaj egyszerre termelhet mérgeket és gyógyhatású vegyületeket, sőt a két ellentétes hatás egy vegyület esetében is sokszor csak az alkalmazott dózis kérdése.

A magasabb rendű, általánosan "kalapos gombák"-ként ismert bazídiumos gombák csoportjában az utóbbi évtizedekben olyan új hatóanyagokat fedeztek fel, amelyek gyógyászati alkalmazása egyre fokozódó jelentőségű. Ezek az anyagok olyan, korunkban jelentős betegségek gyógyításában hoztak átütő sikert, mint pl. a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a különböző daganatos megbetegedések és az AIDS. A klinikai vizsgálatok sok esetben bizonyították egyes, a népi gyógyászatban már régen használt gombák gyógyhatását. Ezek közül a gombák közül talán a legfontosabb a ganoderma (pecsétviaszgomba) amelyet már a Ming-dinasztia idejében mint "életelixírt" tartottak számon a kínai orvosok.



870f3914744ea584c90a26bfba57efdf.jpgEzt a gombát a Távol-Keleten nagy mennyiségben fogyasztják. Újabban Észak-Amerikában és Európában is "csodagombaként" reklámozzák  Ennek a gombának a vérlipidszint-csökkentő hatását a hatvanas években fedezték fel ázsiai kutatók. Bebizonyították, hogy  csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint a triglicerid- és foszfolipidszintet. Mivel a magas vérzsírszint egyike a jóléti államokban népbetegségnek számító érrendszeri megbetegedések legfontosabb rizikófaktorainak, a felfedezés óriási jelentőségű. A gomba koleszterinszint-csökkentõ hatóanyaga, az eritadenin (más néven lentizin, vagy lentinacin) kémiailag 2(R),3(R)-dihidroxi-4-(9-adenil)-vajsav. A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) koleszterinszint-csökkentõ, gyulladásgátló és májvédõ hatásáért lanosztán típusú triterpénjei, a ganoderánsavak felelõsek. Egyes gombáknak jelentős vérnyomás csökkentő hatásuk is van, mint pl. a már említett pecsétviaszgombának. Az érrendszeri betegségek gyógyításában alkalmazzák egyes gombák véralvadásgátló hatását is.Vércukorszint-csökkentő hatásuk is van.  sikerrel próbálták ki cukorbetegség kezelésére.

( Forrás: Dr.Jakucs Erzsébet, Mikológia, Farmakológia )

Érdekelnek a gyógyító gombás termékek! Katt ide!

 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák! 

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetes-vitaminok.blog.hu/api/trackback/id/tr608741484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása